Maak kennis met journaling

Maak kennis met journaling

Het bijhouden van een journal op regemalmatige basis kan een grote bijdrage opleveren in je dageljkse leven. Een journal is onder andere een vorm van zelfexpressie en zelfreflectie, waarbij men gedachtes en ervaringen meestal chronologisch opschrijft van zijn privé leven. Journaling kan handsgeschreven worden in een notitieboek of digitaal.

Mensen gebruiken journaling om verschillende redenen:

 1. Zelfreflectie: Journaling stelt individuen in staat om hun gedachten en emoties te verkennen, waardoor ze inzicht krijgen in hun eigen leven en ervaringen.

 2. Emotionele expressie: Schrijven kan een therapeutische uitlaatklep zijn voor het uiten en verwerken van emoties, en biedt een veilige ruimte om gevoelens te verkennen en te begrijpen.

 3. Doelstellingen: Sommigen gebruiken dagboeken om persoonlijke of professionele doelen te stellen en bij te houden, plannen uit te stippelen en vooruitgang in de tijd vast te leggen.

 4. Creativiteit: Journaling kan een creatieve praktijk zijn, waarbij mensen ideeën verkennen, schetsen maken of inspiraties noteren.

 5. Probleemoplossing: Schrijven over uitdagingen kan individuen helpen hun gedachten te verduidelijken, mogelijke oplossingen te overwegen en beslissingen te nemen.

 6. Geheugenbehoud: Het bijhouden van een dagboek stelt mensen in staat om hun levenservaringen vast te leggen, herinneringen te bewaren en een verslag te creëren om op terug te kijken in de toekomst.

Veel beroemdheden hebben openlijk gesproken over hun passie voor het bijhouden van een journal.

Beroemdheden zoals:

 • Elon musk, CEO van Tesla, SpaceX, X (voormalig twitter)
 • J.K. Rowling, auteur "Harry Potter"
 • Warren Buffet, bekende belegger
 • Pablo Picasso, invloedrijke kunstenaar
 • Bruce Lee, legendarische vechtsporter & filosoof
 • en meer

Er zijn verschillende stijlen van journaling, en individuen kunnen ervoor kiezen zich te richten op specifieke thema's of onderwerpen op basis van hun voorkeuren en doelen. Het belangrijkste is dat het een persoonlijke praktijk is die aan individuele behoeften kan worden aangepast.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.